Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Hátfájás terhesség alatt


Sok várandós nő szenved hátfájástól. A terhesség előrehaladtával általában még inkább fokozódik ez a fájdalom. Mivel a növekvő súlyt a hasizom már nem bírja megtartani, ezért a hátizmok egyre nagyobb megterhelésnek vannak kitéve. Ez sokszor a testtartás változásához vezet. A terhesség alatt csak a testtömeg nő, az izomzat nem, ezért egyre nagyobb súlyt kell ugyanannyi izomnak megtartania. A hátfájás kialakulásában azonban a hormonális változások is szerepet játszhatnak.

A terhesség alatti hátfájás enyhíthető, ha megfogadod a következő tanácsokat:

 1. Ne hordjál se túl magas sarkú, se teljesen lapos cipőt, mert egyik sem segíti elő a helyes testtartást. Lehetőleg válassz alacsony sarkú cipőt.
 2. Ha meg kell emelned valamit azt ne hajlított háttal tedd. Hajlítsd be a lábad vagy indítsd guggolásból az emelést, de mindenképp maradjon egyenes a hátad. Lehetőleg nehezebb tárgyakat ne mozgass, inkább szólj valaki másnak.
 3. Bevásárláskor – ha terhes vagy – a szatyrok cipelésénél különösen ügyelned kell az egyenletes súlyelosztásra, hogy mindkét kezedben ugyanakkora terhet vigyél. (Ha megoldható cipekedjen más.)
 4. A terhesség alatt ne a hátadon feküdj, próbálj meg mindig oldalt fekve, a térdeidet felhúzva aludni. Inkább keményebb fekhelyet válassz, mert a puha, süppedős matrac is lehet a hátfájás okozója.
 5. Terhesség alatt fokozottan figyelned kell a helyes testtartásra, mert a pocak növekedésével eltolódik a test súlypontja, így a csípődet még előrébb tolnád legszívesebben. Ne tegyed! Álló helyzetben mindig húzd ki magad.
 6. Fekvő helyzetből mindig lassan kelj fel. Karod segítségével told fel magad ülésbe.
 7. Ha terhes vagy, a hátadat jól megtámasztó széken ülj. Ha például munkahelyeden nem áll rendelkezésedre ilyen ülő alkalmatosság, támaszd ki a derekad egy párnával. Ne tedd keresztbe a lábaidat, inkább ülj enyhe terpeszben. Ha teheted, polcold fel a lábaidat. Ülj törökülésben, ahányszor csak teheted.
 8. Jót tesz hátfájás esetén a terhestorna és az úszás is. Otthon is végezhetsz tornagyakorlatokat: pl. állj négykézlábra és először domborítsad, majd homorítsad a hátad. Ezt sűrűn ismételd a fájdalom enyhítése érdekében.
 9. Egy jó meleg fürdő is hasznos lehet hátfájás esetén. (A hideg nem enyhíti a fájdalmakat.)
 10. A kismamafűző is segít a fájdalmak megszüntetésében, de a használata előtt mindenképp kérd ki az orvosod tanácsát.
 11. Terhesség alatt a masszázs mindig jól esik. Ha teheted jelentkezz be hátmasszázsra,de nem muszáj feltétlenül szakképzett masszőrhöz fordulnod, elég, ha a párod kéred meg rá, hogy masszírozza át a hátadat, derekadat.