Oszd meg, mentsd el! - TurboBookmark.com

Gyors segítség


Ha ebben a pillanatban is hátfájás ill. derékfájás kínoz, és gyors fájdalomcsillapításra van szükséged, akkor kérlek, végezd el most rögtön az alábbi gyakorlatokat:

  • Feküdj le egy ágy vagy egy szék mellé a hátadra, húzd fel a lábaidat és fordulj a fenekeddel szembe a székkel/ággyal. Ezután a lábszáraidat (a vádlidat) rakd fel az ágyra vagy székre úgy, hogy a combod nagyjából merőlegesen felfelé nézzen, a lábszárad pedig vízszintesen, a talajjal párhuzamosan feküdjön az ágyon/széken. Így a hátfájás ill. derékfájás enyhítése érdekében egy lépcsőzetes testhelyzetet veszel fel, mint a mellékelt kép is mutatja. Ez a testhelyzet főként az ágyéki gerinccsigolyáidat és az azokat körülvevő izmokat pihenteti, ezáltal főleg a derékfájás enyhítésére szolgál. Ez a terület ellazul, vér és ezáltal oxigén tud odaáramolni, ezért a derékfájást okozó görcs oldódik, a fájdalom enyhül vagy megszűnik. Maradj addig ebben a nyugtató, ellazító testhelyzetben addig, ameddig jólesik, meglátod, a derékfájásod és hátfájásod csökkenni fog.
  • Ebben a testhelyzetben nyújtsd ki fölfelé az egyik lábad, és tartsd úgy pár másodpercig. Ezután helyezd vissza a székre a lábad, és nyújtsd ki a másikat. Ismét 2-3 másodperc kitartás, majd újabb ismétlés legalább 4-szer. Ne erőltess semmit, csak addig emeld a lábad, ameddig kényelmes, és csak addig tartsd, amíg nem kellemetlen.Ez a gyakorlat is főleg a derékfájás enyhítésére szolgál, a gerinc alsó szakaszával (és az azt körülvevő izmokkal) foglalkozik, de természetesen a gerinc többi részének a vérellátását is növeli, ezáltal a hátfájást általában is csökkenti.
  • Most nézzünk egy további gyakorlatot a hátfájás enyhítésére. Feküdj fel egy ágyra a hasadra, és kérj meg valakit, hogy tegye a tenyerét a lapockáid közé a gerincedre és kezdje el rázni jobbra-balra ezt a területet. Ha legalább 2-3 percig (váltott kezekkel, mert fárasztó!) alkalmazzák rajtad ezt a speciális masszírozást, megtapasztalod a hátad felső részén érezhető hátfájás enyhülését vagy elmúlását.

Ezek azok a gyakorlatok, amelyek szinte mindig meghozzák a hátfájás és a derékfájás azonnali enyhülését. Ha rendszeresen végzed, jó esélyed van arra, hogy akár meg is szűnhet a hátfájás illetve derékfájás.